Søndag D. 13. Juni 2021 18:31
Vi ses på Facebook!
Navigation
· Prinzmetal Variant Angina
· Kardiologiske Syndrom X
· Undersøgelser
· Behandlinger
· Skemaer

· Artikler
· Downloads
· Links
· Fotoalbum
· Debatforum

· Retningslinier
· Om denne side
· Driftsudgifter
· Donationer
· Kontakt siden
· FAQ/Hjælp
· Artikler af brugerne
· Søg
Nyeste artikler
· Kan du være i den 't...
· Koronararterie spasm...
· Kronisk syg, hvad er...
· Koronararterie spasm...
· Yngre kvinder undlad...
Sidste nye links
· Hvorfor vil regering...
  DEBAT: Det er uaccep...

· Clinical characteris...
  An international and...

· Tests are 'missing d...
  Thousands of patient...

· Forskning: Stamcelle...
  Når stamceller sprøj...

· Skånsom CT-scanning ...
  Kan en mere skånsom ...

· Praktiserende læger ...
  Gevinsten ved at vac...

· Trine Appel døde, me...
  For tre år siden fik...

· When Chest Pain Isn'...
  Cardiologists are le...

· Why Are Women's Hear...
  Gender differences i...

· PODCAST: Lyt med om ...
  Hvad sker der i blod...

Seneste downloads
· Brochure 2020
· Sygepleje til patien...
· Nyhedsbrev December ...
· Oversigt over tidlig...
· Oversigt over tidlig...
Vi anbefaler:
· Foreningen Det Kardiologiske Syndrom X
· Hjerteforeningen
· Hjertebogen
· Patientens Bog
Udenlandske sider
· Inoca International
· International Heart Spasms Alliance
· British Heart Foundation
· Irish Heart Foundation
· Deutsche Herzstiftung
· Australian Heart Foundation
· American Heart Association

Prinzmetal Variant Angina

Hvad er Prinzmetal Variant angina?

Prinzmetal Variant Angina (diagnosekode DI201)er en meget sjælden og alvorlig hjertesygdom, der findes i to varianter. Èn hvor kranspulsårerne er helt normale, og én hvor der ofte er lette forkalkninger. Begge typer skyldes, at der kommer spasmer/kramper i en kranspulsåre med det resultat, at blodkarret trækker sig sammen, blodtilførslen til hjertemusklen ophøre, og der kommer hjertekramper - også kaldet angina pectoris.

Man ser ofte, at patienter som har Prinzmetal Variant Angina, har en tendens til migræne, og nogle lider også af Raynauds Syndrom.

Hvad der føre til, at nogle mennesker udvikler Prinzmetal Variant Angina er stadig uvist. Men der er en tendens til, at det er flere kvinder end mænd det bliver diagnosticeret med Prinzmetal Variant Angina, så der bliver spekuleret i om det har noget med hormoner at gøre.

I 1996 blev der lavet nogle forsøg på Toyama Medical and Pharmaceutical University, i Japan, hvor man undersøgte, om det måske havde noget at gøre med mangel på E vitamin (Du kan læse artiklen her). Denne teori blev dog ikke bekræftet. Til gengæld opdagede man, at der var en tendens til, at patienter med Prinzmetal Variant Angina havde forhøjet kolesterol. Eller helt præcist havde et forhøjet niveau af LDL kolesterol.

Hvordan føles det?

Et anfald af hjertekramper føles forskelligt fra person til person, og ikke mindst kan der være store forskelle på, hvilke symptomer en kvinde har i forhold til en mands. Oftest er symptomerne en følelse af sammensnørende, trykkende, sommetider smertende fornemmelse, der er i brystet i forbindelse med iltmangel i hjertemusklen. Den trykkende smerte kan stråle op i halsen, op i kæben, op mod skuldrene og evt. ud i armene

Kvinders symptomer kan være lidt svære at tolke og er mere diffuse end hos mænd, men de skal stadigvæk tages alvorligt. Symptomerne kan optræde alene eller flere ad gangen. De kan komme, gå over og komme igen, og de behøver ikke være ledsaget af smerter. Symptomerne kan opstå ved psykisk stress eller ved fysisk aktivitet. Symptomerne hos kvinder kan blandt andet være:

 • Ubehag i brystregionen - en trykkende eller strammende fornemmelse
 • Åndenød, der kan opstå alene eller sammen med den ubehagelige trykken i brystet
 • Hjertebanken
 • Svimmelhed, kvalme eller opkastning
 • Koldsved
 • Smerter/ubehag i begge arme, mellem skulderbladene, i nakke og kæbe
 • Usædvanlig mathedsfølelse
 • Søvnforstyrrelser
 • Fordøjelsesproblemer og/eller en smertefuld fornemmelse af luft i maven
 • Følelsen af, at der er noget rivende galt

Hvad udløser anfald?

Flere ting kan udløse et anfald, når man har Prinzmetal Variant Angina. Kulde, stress, et stort måltid, og andre gange kommer de helt uprovokeret. Det er ikke usædvanligt, at patienterne får anfald mens man hviler sig eller sover, snarere end når man bevæger sig.

I svære tilfælde hvor man har et anfald af hjertekramper, som strækker sig over længere tid, kan det medføre at der er nogle hjerteceller dør. Sker dette har man per definition det man kalder for en blodprop i hjertet (infarkt betyder vævsdød) – også selvom at der ikke fysisk er en blokering i en blodårer.

Hvordan stilles diagnosen?

Der findes to undersøgelser, hvor det er muligt at finde ud af om det er Prinzmetal Variant Angina.

Den ene undersøgelse er en såkaldt vejrtrækningstest, eller også kendt som hyperventilationstest. Den anden undersøgelse er en ergometrintest (eller nogle gange kaldet for Methergintest), hvor man får sprøjtet noget medicin ind i selve kranspulsåren, med det formål at fremkalde hjertekramper.

Behandling af Prinzmetal Variant Angina?

Man behandler ofte patienter med Prinzmetal Variant Angina med Calciumblokere, Nitroglycerin depot tabletter samt Nitromex til akut anfald. Man har tidligere i svære tilfælde behandlet patienter med morfin, men dette er lægerne meget tilbageholdne med i dag. Morfin er for det meste forbeholdt til behandling af, et akut anfald af hjertekramper.

Man skal dog gøre sig klart, at formålet med den medicinske behandling udelukkende er at lindre symptomerne, da det ikke helbreder. Der findes ikke en kur for Prinzmetal Varinat Angina, men med den rette medicin og hensyn i ens hverdag, er det muligt at lære at leve med denne sygdom.

Behandling med medicinsk Cannabis, er noget man skal være påpasselig med. Forskning fra udlandet tyder på, at det kan forværre sygdommen. Hvis man er i behandling med visse typer af blodfortyndende medicin kan det giver yderligere komplikationer. Der er desuden også rapporter om, at det kan giver forhøjet blodtryk, som jo generelt er noget man bør undgå som hjertepatient.

Hvad med stents?

Man har i sjældne tilfælde forsøgt, at indsætte stent i nogle patienter med Prinzmetal Variant Angina, men resultatet har været dårligt. Ofte ser man nemlig, at på trods af, at det lykkedes at indsætte en stent præcist der hvor kranspulsåren får spasmer, så har det vist sig at spasmen ofte flytter sig nedenunder stenten, med det resultat at patienten stadigvæk får hjertekramper. Derfor er det en behandlings metode, der ikke kan anbefales.

Hvis du er ryger og har Prinzmetal Variant Angina

Rygning kan fremprovokere angina anfald, så derfor anbefales det på det kraftigste, at man som patient med Prinzmetal Variant Angina ikke ryger nogen form for tobak eller e-cigaretter.

Men hvis man allerede er ryger og ønsker at stoppe, skal man være meget varsom med at bruge nikotinprodukter som for eksempel Nicorette. Læser man indlægssedelen i disse produkter, står der faktisk, at man helt fraråder brugen af Nicorette til dem med "Prinzmetal Variant Angina, ustabil/stabil angina". Så der er ikke nogen let måde for denne gruppe mennesker, at gennemføre et rygestop.

Fremtiden med diagnosen Prinzmetal Variant Angina?

Dette er der ikke mange læger, der siger noget om. Men fakta er at Prinzmetal Variant Angina er en progressiv sygdom, og man ser derfor ofte, at patienterne gradvis bliver dårligere jo ældre de bliver. Som følge heraf har mange desværre på grund af smerter og trætheden i forbindelse med Prinzmetal Variant Angina, meget svært ved at opretholde det liv, de havde før sygdommens debut. Flertallet af patienter med Prinzmetal Variant Angina får store problemer med at kunne klare deres arbejde. Nogle få kan klare et fleksjob, men langt størstedelen ender på en en førtidspension.

Patienter med Prinzmetal Variant Angina har desuden en markant øget risiko, for at udvikle en hjerterytme forstyrrelse.

En anden ting man som patient med Prinzmetal Variant Angina bør være opmærksom på er, at man under anfald af svære hjertekramper, har en risiko for at få hjertestop. Derfor er det vigtigt, at søge læge eller ringe 112, hvis du ikke kan få kramperne under kontrol med nitroglycerin spray eller tabletter.

Forskning

Den seneste forskning giver yderligere grund til bekymring for denne gruppe af patienter, da noget kan tyde på, at selvom man ikke har åreforkalkning, som er behandlingskrævende i form af indsættelse af stents eller bypass operation, så kan det se ud til at man har en større risiko for at udvikle en anden hjertekarsygdom, end den man allerede har.

En gruppe kardiologer fra Bispebjerg Universitets Hospital, med Lasse Jespersen i spidsen, fik i august 2011 offentliggjort en undersøgelse i European Heart Journal. Her har man set på, hvordan det er gået den gruppe af patienter som fik lavet en KAG i 2009, men hvor man ikke fandt forsnævringer i kranspulsåren, som kunne forklare deres brystsmerter. Her har det vist sig, at på trods af, at der ikke var større forsnævringer i kranspulsåren, at så havde patienterne en 52 % større risiko at få en hjertekarsygdom.**

Problemet ser ud til at være, at man sender patienter hjem uden en sikker diagnose og behandling. For mænd drejer det sig om 32 % som bliver sendt hjem uden en klar diagnose, og for kvinder drejer det sig om 65 %.** Dette kan muligvis være forklaringen på, hvorfor flertallet af dem der får stillet diagnosen Prinzmetal Variant Angina er kvinder.

På baggrund af undersøgelsen har Overlæge og Professor Eva Prescott valgt at arbejde videre med problematikken med hendes forskningsprojekt - Bedre diagnostik og behandling af kvinder med angina pectoris uden obstruktiv karsygdom. Til dette formål modtog hun 8 millioner kroner af Hjerteforeningen i november 2011. Desværre tager sådanne projekter jo ofte tid, og især et projekt af denne størrelse. Derfor forventes projektet først at være færdig i januar 2017.

Så helt præcist hvad det får af betydning for patienter med det Prinzmetal Variant Angina, er svært at sige på nuværende tidspunkt. Men som udgangspunkt bør man sørge for at lytte til sin krop, og hvis ens symptomer bliver værre, eller man får symptomer man ellers normalt ikke har, så opsøg læge.

Det at man har en hjertesygdom, udelukker ikke at man også kan få en anden.

Prinzmetal…?

Prinzmetal Variant Angina er opkaldt efter den læge, som først opdagede denne hjertesygdom, den amerikanske kardiolog, Myron Prinzmetal (1908-87).

Prinzmetal Variant Angina går under mange navne, hvilket kan gøre det hele endnu mere forvirrende. Det går blandt andet under følgende navne:

 • Prinzmetal's syndrome
 • Prinzmetal's variant angina
 • Prinzmetal's variant af angina pectoris
 • Prinzmetal-Massumi syndrome
 • Prinzmetal's angina
 • Variant angina
 • Angina inversa
 • Spasme angina
 • Koronar arteriespasme

Er Prinzmetal Variant Angina og Det Kardiologiske Syndrom X det sammen?

Nej, det er ikke det samme. Forskellen på Prinzmetal Variant Angina og Syndrom X er i hvilke kar, at kramperne opstår. Ved Prinzmetal Variant Angina opstår kramperne i de store kranspulsåre, og ved Syndrom X opstår kramperne i de mindre kar på hjertet. Men ellers er symptomer og behandlings metoderne de samme.

Der findes en patientforening, som hedder Foreningen Det Kardiologiske Syndrom X. Foreningen er primært rettet mod patienter med det Kardiologiske Syndrom X, men patienter med Prinzmetal Variant Angina kan også få vejledning, samt mulighed for at få kontakt med andre patienter. Specielt foreningens selvhjælpsgrupper kan være en god støtte for denne gruppe patienter, da man her kan udveksle erfaring og mødes med andre i samme situation.


Kilde: Hjerteforeningen
*=Kilde: Foreningen Det Kardiologiske Syndrom X
**=Kilde: Horsens Folkeblad
Note: En del af de brugte oplysninger, er fra et foredrag af Hans Erik Bøtker, fra maj 2005.
Artiklen er sidst opdateret den 14. juni 2020

Der er ikke skrevet kommentarer.
Du skal logge ind for at kommentere.
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere.

Du skal logge indeller oprette dig som bruger for at kunne stemme.

Fantastisk! Fantastisk! 0% [Ingen stemmer]
Rigtigt godt Rigtigt godt 100% [6 Stemmer]
Godt Godt 0% [Ingen stemmer]
Hverken godt eller dårligt Hverken godt eller dårligt 0% [Ingen stemmer]
Dårligt Dårligt 0% [Ingen stemmer]
Translate this page
Log ind
Brugernavn

KodeordEr du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
· Gæster online: 1

· Brugere online: 0

· Antal brugere: 153
· Nyeste bruger: Hanne haugaard
Replikboks
Du skal være logget ind for at skrive en replik.

29. maj 2020 10:33
Jeg ønsker jer alle en god pinse.

08. april 2020 21:58
I ønskes alle en God Påske Easter04

10. marts 2020 13:06
Det er skam så lidt Anni Tup

04. marts 2020 15:49
nyder at få besked hver gang der er nyt herinde. Tak Gitte

29. februar 2020 22:12
Tup

28. februar 2020 23:32
Ikke mere end alle andre danskere https://hjertefore
ningen.dk/2020/02/
coronavirus-samme-
forholdsregler-for
-hjertepatienter-s
om-for-andre-dansk
ere/

Siden dannet på: 0.04 sekunder 6,891,983 Unikke besøg