Søndag D. 20. Oktober 2019 23:17
Vi ses på Facebook!
Navigation
· Prinzmetal Variant Angina
· Kardiologiske Syndrom X
· Undersøgelser
· Behandlinger
· Skemaer

· Artikler
· Downloads
· Links
· Reklamer for siden
· Nyhedsbreve
· Banner
· Fotoalbum
· Debatforum

· Retningslinier
· Om denne side
· Driftsudgifter
· Donationer
· Kontakt siden
· FAQ/Hjælp
· Artikler af brugerne
· Søg
Nyeste artikler
· Koronararterie spasm...
· Kronisk syg, hvad er...
· Koronararterie spasm...
· Yngre kvinder undlad...
· Hjerte symptomer rel...
Sidste nye links
· Gradvise symptomer m...
  Hjertetilfælde, hvor...

· Could you be in the ...
  One disorder is so h...

· Microvascular Angina...
  In patients with ang...

· Recurrent myocardial...
  Artikel fra NCBI. ...

· Nyt EKG kan give mer...
  På et almindeligt EK...

· Spasmer kan være års...
  Kvinder er oftere ra...

· Nye tal: Kender du v...
   HjerteTal er Hje...

· HjerteTal.dk
  HjerteTal er Hjertef...

· Vejledning om behand...
  Vejledning fra Sundh...

· Min Læge
  Min Læge’ er en app,...

Seneste downloads
· Sygepleje til patien...
· Brochure 2014
· Nyhedsbrev December ...
· Oversigt over tidlig...
· Oversigt over tidlig...
Vi anbefaler:
· Foreningen Det Kardiologiske Syndrom X
· Hjerteforeningen
· Patientens Bog

Prinzmetal Variant Angina

Hvad er Prinzmetal Variant angina?

Prinzmetal Variant Angina er en meget sjælden og alvorlig hjertesygdom, der findes i to varianter. Èn hvor kranspulsårerne er helt normale, og én hvor der ofte er lette forkalkninger. Begge typer skyldes, at der kommer spasmer/kramper i en kranspulsåre med det resultat, at blodkarret trækker sig sammen, blodtilførselen til hjertemusklen ophøre, og der kommer hjertekramper - også kaldet angina pectoris.

Man ser ofte, at patienter som har Prinzmetal Variant Angina, har en tendens til migræne, og nogle lider også af Raynauds Syndrom.

Hvad der føre til, at nogen mennesker udvikler Prinzmetal Variant Angina er stadig uvist. I 1996 blev der lavet nogle forsøg på Toyama Medical and Pharmaceutical University, i Japan, hvor man undersøgte, om det måske havde noget at gøre med mangel på E vitamin (Du kan læse artiklen her). Denne teori blev dog ikke bekræftet, men til gengæld opdagede man, at der var en tendens til, at patienter med Prinzmetal Variant Angina havde forhøjet kolesterol. Eller helt præcist havde et forhøjet niveau af LDL kolesterol. Webmaster bekendt er der dog ikke blevet forsket yderligere i det, så det er bare en teori, der ikke er bekræftet.

Hvordan føles det?

Et anfald af hjertekramper føles forskelligt fra person til person, og ikke mindst kan der være store forskelle på, hvilke symptomer en kvinde har i forhold til en mands. Oftest er symptomerne en følelse af sammensnørende, trykkende, sommetider smertende fornemmelse, der er i brystet i forbindelse med iltmangel i hjertemusklen. Den trykkende smerte kan stråle op i halsen, op i kæben, op mod skuldrene og evt. ud i armene

Kvinders symptomer kan være lidt svære at tolke og er mere diffuse, men de skal tages alvorligt. Symptomerne kan optræde alene eller flere ad gangen. De kan komme, gå over og komme igen, og de behøver ikke være ledsaget af smerter. Symptomerne kan opstå ved psykisk stress eller ved fysisk aktivitet. Symptomerne hos kvinder kan blandt andet være:

 • Ubehag i brystregionen - en trykkende eller strammende fornemmelse
 • Åndenød, der kan opstå alene eller sammen med den ubehagelige trykken i brystet
 • Hjertebanken
 • Svimmelhed, kvalme eller opkastning
 • Koldsved
 • Smerter/ubehag i begge arme, mellem skulderbladene, i nakke og kæbe
 • Usædvanlig mathedsfølelse
 • Søvnforstyrrelser
 • Fordøjelsesproblemer og/eller en smertefuld fornemmelse af luft i maven
 • Følelsen af, at der er noget rivende galt

Hvad udløser anfald?

Flere ting kan udløse et anfald, når man har Prinzmetal Variant Angina. Kulde, stress, et stort måltid, og andre gange kommer de helt uprovokeret. Det er ikke usædvanligt, at patienterne får anfald mens man hviler sig eller sover, snarere end når man bevæger sig. Hvis der er tale om en svær spasme, er det muligt, at et hjertetilfælde indtræder.

Hvordan stilles diagnosen?

Der findes to undersøgelser, hvor det er muligt at finde ud af om det er Prinzmetal Variant Angina. Den ene undersøgelse er en såkaldt vejrtrækningstest, eller også kendt som hyperventilationstest. Den anden undersøgelse er en ergometrintest, hvor man får sprøjtet noget medicin ind i selve kranspulsåren, med det formål at fremkalde hjertekramper.

Behandling af Prinzmetal Variant Angina?

Man behandler ofte patienter med Prinzmetal Variant Angina med kalciumblokere, Nitrolycerin depot tabletter samt Nitromex til akut anfald. I svære tilfælde kan det være nødvendigt at behandle med morfin. Men det er kun noget der bliver brugt som allersidste udvej.

Man skal dog gøre sig klart, at formålet med den medicinske behandling udelukkende er at lindre symptomerne, da det ikke helbreder.

Hvad med stents?

Man har i sjældne tilfælde forsøgt, at indsætte stent i nogle patienter med Prinzmetal Variant Angina, men resultatet har været dårligt. Ofte ser man nemlig, at på trods af, at det lykkedes at indsætte en stent præcist der hvor kranspulsåren får spasmer, så har det vist sig at spasmen ofte flytter sig nedenunder stenten, med det resultat at patienten stadigvæk får hjertekramper. Derfor er det en behandlings metode, man ikke kan anbefale.

Hvis du er ryger og har Prinzmetal Variant Angina

Rygning kan fremprovokere angina anfald, så derfor anbefales det på det kraftigste at man som patient med Prinzmetal Variant Angina ikke ryger.

Men hvis man allerede er ryger og ønsker at stoppe, skal man være meget varsom med at bruge nikotinprodukter som for eksempel Nicorette. Læser man indlægsseddelen i disse produkter, står der faktisk, at man helt fraråder brugen af Nicorette til dem med " Prinzmetal Variant Angina, ustabil/stabil angina". Så der er ikke nogen let måde for denne gruppe mennesker, at gennemføre et rygestop.

Fremtiden med diagnosen Prinzmetal Variant Angina?

Dette er der ikke mange læger, der siger noget om. Fakta er dog, at mange desværre på grund af smerter og trætheden i forbindelse med Prinzmetal Variant Angina, har svært ved at opretholde det liv, de havde før sygdommens debut. Flertallet af patienter med Prinzmetal Variant Angina får store problemer med at kunne klare deres arbejde, og en del bliver endda tvunget helt ud af arbejdsmarkedet, og ender på en førtidspension.

En anden ting man som patient med Prinzmetal Variant Angina bør være opmærksom på er, at man under anfald af svære hjertekramper, har en risiko for at få hjertestop. Derfor er det vigtigt, at søge læge eller ringe 112, hvis du ikke kan få kramperne under kontrol med nitroglycerin spray eller tabletter.

Den seneste forskning giver yderligere grund til bekymring, da noget kan tyde på, at selvom man ikke har åreforkalkning som er behandlingskrævende i form af indsættelse af stents eller bypass operation, så kan det se ud til at man har en større risiko for at udvikle en anden hjertekarsygdom, end den man allerede har.

En gruppe kardiologer fra Bispebjerg Universitets Hospital, med Lasse Jespersen i spidsen, fik i august 2011 offentliggjort en undersøgelse i European Heart Journal. Her har man set på, hvordan det er gået den gruppe af patienter som fik lavet en KAG i 2009, men hvor man ikke fandt forsnævringer i kranspulsåren, som kunne forklare deres brystsmerter. Her har det vist sig, at på trods af, at der ikke var større forsnævringer i kranspulsåren, at så havde patienterne en 52 % større risiko at få en hjertekarsygdom.**

Problemet ser ud til at være, at man sender patienter hjem uden en sikker diagnose og behandling. For mænd drejer det sig om 32 % som bliver sendt hjem uden en klar diagnose, og for kvinder drejer det sig om 65 %.** Dette kan muligvis være forklaringen på, hvorfor flertallet af dem der får stillet diagnosen Prinzmetal Variant Angina er kvinder.

På baggrund af undersøgelsen har Overlæge og Professor Eva Prescott valgt at arbejde videre med problematikken med hendes forskningsprojekt - Bedre diagnostik og behandling af kvinder med angina pectoris uden obstruktiv karsygdom. Til dette formål modtog hun 8 millioner kroner af Hjerteforeningen i november 2011. Desværre tager sådanne projekter jo ofte tid, og især et projekt af denne størrelse. Derfor forventes projektet først at være færdig i januar 2017.

Så helt præcist hvad det får af betydning for patienter med det Prinzmetal Variant Angina, er svært at sige på nuværende tidspunkt. Men som udgangspunkt bør man sørge for at lytte til sin krop, og hvis ens symptomer bliver værre, eller man får symptomer man ellers ikke har, så opsøg læge. Det at man har en hjertesygdom, udelukker ikke at man også kan få en anden.

Prinzmetal…?

Prinzmetal Variant Angina er opkaldt efter den læge, som først opdagede denne hjertesygdom, den amerikanske kardiolog, Myron Prinzmetal (1908-87).

Prinzmetal Variant Angina går under mange navne, hvilket kan gøre det hele endnu mere forvirrende. Det går blandt andet under følgende navne:

 • Prinzmetal's syndrome
 • Prinzmetal's variant angina
 • Prinzmetal's variant af angina pectoris
 • Prinzmetal-Massumi syndrome
 • Prinzmetal's angina
 • Variant angina
 • Angina inversa
 • Spasme angina
 • Koronar arteriespasme

Er Prinzmetal Variant Angina og Det Kardiologiske Syndrom X det sammen?

Nej, det er ikke det samme. Forskellen på Prinzmetal Variant Angina og Syndrom X er i hvilke kar, at kramperne opstår. Ved Prinzmetal Variant Angina opstår kramperne i de store kranspulsåre, og ved Syndrom X opstår kramperne i de mindre kar på hjertet. Men ellers er symptomer og behandlings metoderne de samme.

Der findes en patientforening, som hedder Foreningen Det Kardiologiske Syndrom X. Foreningen er primært rettet mod patienter med det Kardiologiske Syndrom X, men patienter med Prinzmetal Variant Angina kan også kunne få vejledning, samt mulighed for at få kontakt med andre patienter.

Kilde: Hjerteforeningen
*=Kilde: Foreningen Det Kardiologiske Syndrom X
**=Kilde: Horsens Folkeblad
Note: En del af de brugte oplysninger, er fra et foredrag af Hans Erik Bøtker, fra maj 2005.
Artiklen er sidst opdateret den 9. august 2012

Der er ikke skrevet kommentarer.
Du skal logge ind for at kommentere.
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere.

Du skal logge indeller oprette dig som bruger for at kunne stemme.

Fantastisk! Fantastisk! 0% [Ingen stemmer]
Rigtigt godt Rigtigt godt 100% [7 Stemmer]
Godt Godt 0% [Ingen stemmer]
Hverken godt eller dårligt Hverken godt eller dårligt 0% [Ingen stemmer]
Dårligt Dårligt 0% [Ingen stemmer]
Translate this page
Log ind
Brugernavn

KodeordEr du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
· Gæster online: 1

· Brugere online: 0

· Antal brugere: 203
· Nyeste bruger: Irene
Replikboks
Du skal være logget ind for at skrive en replik.

27. juli 2019 13:01
Jeps Tup

23. juli 2019 15:14
Dejlig at få påmindelser når noget nyt er slået op på siden Smile

28. maj 2019 15:09
Ja, man kan virkelig mærke at AutoNews er kommet op og køre igen. Dejligt at lykkedes efter et skifte af webhost Cool

28. maj 2019 13:25
Nyder virkelig at være lidt mere på herinde så dejligt med mails når der sker noget.

28. maj 2019 13:22
Tillykke til Margit med fødselsdagen

16. april 2019 12:53
Tup

Siden dannet på: 0.06 sekunder 6,374,897 Unikke besøg