Sundheds app’s

 

Der findes flere forskellige app’s til mobil og tablet, som er udviklet af sundheds myndighederne, for at gøre det nemmere for borgerene. Man kan på Sundhed.dk se en samlet oversigt over alle app’s fra sundhedsvæsnet.

Nogle af disse app’s har de samme funktioner, og derfor har jeg valgt at fremhæve dem, som jeg syntes fungerer bedst, og som har flest muligheder.

Fælles for alle app’s der er nævnt her er, at de er gratis og kan downloades i Google Play eller App Store.

Min Læge

Med app'n Min Læge kan du nemt og via din mobil kan få kontakt til din egen læge.

App'n tilbyder følgende muligheder:

  • Din læge: Se adresse, kontaktoplysninger, åbningstider og ferieafløser.
  • Lægevagten: Ring til lægevagten i din region (uden for lægens åbningstid).
  • Indbakke: Se dine e-konsultationer, stil spørgsmål og få svar.
  • Aftaler: Se dine tidligere og kommende aftaler.
  • Se svar på blodprøver.
  • Vaccinationer: Se dine udførte og anbefalede vaccinationer.
  • Medicin: Få adgang til Medicinkortet med samme login.
  • Diagnoser: Se dine kroniske diagnoser.
  • Forløbsplaner: Se dine forløbsplaner for KOL og Diabetes.

Det er værd at bemærke, at når man skriver til sin læge igennem app'n, så har man hele 400 tegn til rådighed. Hvor at hvis ens lægehus bruger Patientportalen til deres hjemmeside, så har man kun 250 tegn at bruge, når man skal skrive til lægen.

MinSundhed

MinSundhed giver dig et kronologisk overblik over et udvalg af dine helbredsoplysninger og let adgang til sundhedsvæsenet.

I appen kan du se dine prøvesvar, billedbeskrivelser, hospitalsjournal(er) samt dine medicinske allergier. Du vil også kunne se din(e) pårørendes helbredsoplysninger, hvis du har fået fuldmagt til at se dem.

Appen giver dig mulighed for at tilføje noter til dine helbredsoplysninger, så noter, der er relevante for dit helbred, er samlet ét sted.

Derudover kan du finde aktuelle sundhedstilbud fra din region og kommune, informationer om din praktiserende læge samt information om andre offentlige apps og digitale muligheder, som du kan bruge i hverdagen eller i forbindelse med behandling

Medicinkortet

Med denne app kan du se din aktuelle medicin, som er registeret på Fælles Medicinkort af en læge. Du kan også se dine åbne recepter, samt den medicin, du allerede har fået udleveret på apotek.

Via appen kan du anmode din praktiserende læge om receptfornyelse på de lægemidler, der optræder som aktive. Har du ikke en praktiserende læge, er det desværre ikke muligt at anmode om receptfornyelse.

medicin.dk

Appen indeholder information om al medicin, der er markedsført i Danmark inklusiv information om tilskud - og udleveringsregler. Informationen hentes fra hjemmesiden min.medicin.dk og er på almindeligt dansk.

Indholdet i app'n bliver opdateret hver 14. dag, så det altid er den nyeste tilgængelig viden, der er til rådighed.

apoteket

Dette er en app med rigtig mange muligheder. Man kan bestille medicin, se hvad ens CTR saldo er, prisen på ens medicin og man får en oversigt over, hvad man har til at ligge af recepter samt hvor mange udleveringer, der er tilbage.

Der er også en funktion, som gør det muligt, at finde det nærmeste apotek som har netop den medicin man skal have. Netop denne funktion er rigtig god, da det gør det nemmere hvis man løber ind i leveringsproblemer. Der er dog et lille problem med netop denne funktion, og det er at når den skal beregne afstand fra bruger til nærmeste apotek, at måler den afstanden i fugleflugtslinie, og ikke den reelle afstand i km på vejen. Men producenten er gjort opmærksom på problemet og de arbejder på at få det løst. 

Akuthjælp

Med den nationale akuthjælp-app kan du lynhurtigt få et overblik over samtlige skadestuer, akutmodtagelser, skadeklinikker i Danmark. Du kan ringe direkte til lægevagten og finde åbningstider på dit nærmeste apotek. Hvis du har akut brug for en tandlæge, kiropraktor eller psykiatrisk hjælp, kan du også slå det op i appen.

Andre offentlige app's

De tidligere nævnte app's er udviklet af sundhedsmyndighederne, men lokalt i regionerne og på sygehusene bliver der også udgivet app's.

For eksempel har Aarhus Universitetssygehus en app der hedder AUH, lavet for at hjælpe patienter og pårørende til at finde rundt på sygehuset.

Region Midtjylland har lavet en app der hedder Mine Aftaler, hvor du kan se dine aftaler på regionens sygehuse, booke tid og aflyse. Region Syddanmark har en lignede app, der hedder Mit Sygehus.

Så det kan være en god ide, når man skal på sygehus, at undersøge om der findes en app, netop for det enkelte sygehus.

..og så lige en enkelt privat udviklet app

Til slut vil jeg lige nævne en privat udviklet app, der hedder Angina Control. Lad os tage ulemperne først - app'n er udviklet af et fransk ejet firma, og det betyder at der ikke findes en dansk oversættelse af app'n, men den er dog oversat til engelsk.

Denne app er udviklet for at gøre det nemmere, at holde styr på hvor mange gange man får hjertekramper / angina, og om man tager nitroglycerin for at behandle det. Når man registrere et anfald, bliver der samtidig gemt oplysninger om tidspunktet.

Dette gør at man efterfølgende kan se rapporter over, hvor mange anfald man har haft, og det kan være med til give et overblik, om der er bestemte tidspunkter af døgnet hvor man har problemer. Denne information kan man så give videre til ens læge, så man eventuelt kan rette den medicinske behandling til, så man er bedre dækket medicinsk.