Leveringsproblemer med hjertemedicin!
Som de fleste nok har hørt, så er der leveringsproblemer på en del medicin for tiden. Her er også hjertepatienter ramt, og efter at de såkaldte isosorbid-mononitrater nærmest er umulige at få fat i, begynder problemerne at spidse til.
Det startede egentligt allerede i slutningen af 2022, da Glytrin udgik. Heldigvis var der her den mulighed, at patienterne kunne skifte til Nitrolingual i stedet for.
Noget kan dog tyde på, at man muligvis kan få Glytrin igen en gang til august ifølge Lægemiddelstyrelsen.
I de sidste måneder har problemet for hjertepatienter, især været præparater med isosorbid-mononitrater, som for eksempel Imdur, Isomex, Farmidur og Fem-Mono Retard.
Famidur er udgået på grund af produktionsproblemer, og de har på nuværende tidspunkt, end ikke meddelt et tidspunkt hvornår de forventer at have løst problemet. Det har så skabt en øget efterspørgsel på de andre alternative præparater, så de nu ikke kan følge med efterspørgslen.
Det betyder, at det lige nu ikke er muligt at få medicin med indholdsstoffet isosorbid-mononitrater. Man kan følge med i status hos Lægemiddelstyrelsen, som ændres løbende afhængigt af hvordan situationen udvikler sig.
I Region Midtjylland har man anbefalet de praktiserende læger, at såfremt en patient skal have fornyet eller udskrevet recept, og man under normale vilkår ville have udskrevet Isosorbid-mononitrater, skal man nu udskrive isosorbid-dinitrat (bedre kendt som Cardopax Retard) istedet for. Sandsynligvis vil man i landets øvrige regioner gøre det samme, da der ikke rigtig er andre alternativer. Du kan læse anbefaling fra Region Midtjylland her.
Hvad med Cardopax Retard?
Lige nu er der ingen problemer med at få fat i Cardopax Retard, men situationen kan ændre sig, når flere patienter kommer over på dem i stedet for isosorbid-mononitrater. Derfor har Region Midtjylland i tidligere nævnte anbefaling, været på forkant med hvad der skal gøres, såfremt der opstår leveringsproblemer med Cardopax Retard. Og her anbefales det at behandlingen med betablokkere og calciumantagonister optimeres.
Kort sagt vi kommer nok til at opleve problemer med at få det medicin vi plejer at få i en længere periode. Det helt store spørgsmål er hvornår vi kan forvente en forbedring af situationen.
Derfor når du skal bestille medicin, så gør det i god tid – gerne 14 dage før! Så du kan nå at få fat i din læge hvis der opstår problemer.